Perustulokoe-eläin

Perustulokoe-eläin

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa “Perustulokoe-eläin”, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Saako tuon perustulon lisäksi siis asumistukea ja toimeentulotukea? Eihän tuo raha riitä vuokraan, sähköön ja elämiseen. Eli kaavakkeita pitää kuitenkin täyttää? Hieno juttu, jos tolla summalla ajatteli tulla toimeen. Minulle eläminen maksaa aikalailla enemmän.”

Elämiskustannukseni ovat tällä haavaa lähes 2 000 euroa kuukaudessa, joten enpä minäkään pärjäisi, jos perustulo olisi minun ainoa tuloni. Se ei ole tarkoituskaan.

Vuokran maksun, yleisten lääkärilaskujen, määrättyjen lääkkeiden ja sähkölaskujen jälkeen elämiseen pitäisi jäädä noin 560 euroa kuukaudessa. Jos näiden laskujen jälkeen tulot jäävät alle tuon summan, voi hakea loppuosaan toimeentulotukea. Jokaiselle pitää jäädä elämiseen se 560, mistä maksaa itse ruoat, vaatteet, puhelinlaskut, auton kulut (jos on varaa pitää autoa työttömyystuloilla) ja muut laskut, mitkä eivät kuulu toimeentulotukeen hyväksyttäviksi laskuiksi. Tarvittaessa on mahdollista saada myös asumistukea, mutta siltikään toimeentulotuki ei ole kuin noin 560 euroa, jolla koko kuukausi on elettävä.

Muutaman kuukauden aikana olen vapaana toimittajana myynyt pari laajaa lehtijuttua ja käynyt luennoimassa journalismia käsittelevissä tilaisuuksissa. Ansaitsin kolmisentuhatta euroa. Työtön saa ansaita maksimissaan 300 euroa. Muutoin ylijäävästä osasta joutuu maksamaan 50 prosenttia veroa. Byrokratia on sellainen, ettei ihan kaikkia pikkutöitä ole kannattanut tai uskaltanut ottaa vastaan.

Lisää vastauksia täällä:

Perustulo maksettaisiin kaikille työikäisille

Onko perustulo liian kallis?

Miten juuri Muraja sattui valikoitumaan perustulokokeiluun?

Kela katsoo työttömyyteni yrittäjyydeksi

Perustulo vastasi työmarkkinatuen summaa

Mitä lomakkeita pätkätyötön joutuu täyttämään?

Perustulokokeilusta ei voinut kieltäytyä

Tekeekö perustulo työttömistä työtävieroksuvia keplottelijoita?

Miksi toimittajan pitäisi ryhtyä siivoojaksi?

Jos sinullekin kelpaisi perustulo, miksi et kannata sitä?

Mitä useampi työllistyisi, sitä vähemmän verotettaisiin

Kirjoittamiani lehtijuttuja perustulokokeilusta:

Valtio antoi 560 euroa kuussa. Seura selvitti, miten kohutulla perustulolla oikeasti pärjäsi
Perustulo tekee jokaisesta arvokkaan – 2000 suomalaista on kokeillut perustuloa, tässä yhden tarina
Universal basic income hasn’t made me rich. But my life is more enriching
Writer explores basic income in Finland, first-hand

Arvioita kirjastani Perustulokoe-eläin

Perustulokoe-eläin avaa kiinnostavasti perustuloa ja yhteiskunnan arvoja (Vihreä Lanka)
Toimittaja voitti Kelan arpajaisissa kahdeksi vuodeksi perustulon ja kirjoitti koke­muk­sis­taan kirjan (Suomenmaa)
Muita lehtijuttuja aiheesta:

Tuomas Muraja rämpi vuosia valtion tukiviidakossa – sitten tuli voitto ”Kelan arpajaisissa” ja muutti kaiken 2 vuodeksi

Tuomas Muraja: Perustulo lopettaisi työttömien nöyryyttämisen – ”Suomessa köyhä ei saa voida hyvin”
Tuomas Muraja puolustaa ”ideologisesti työtöntä” Ossia perustulokirjassa: ”Työttömät eivät ole laiskoja”
Kela pyysi Tuomas Murajaa kirjoittamaan kolumnin työttömyydestä, ja meinaa nyt sen takia perua työttömyystuen – “Tämä on sietämätöntä”
Puku päällä, tilit tyhjät: Työnsä ja asuntonsa menettänyt Tuomas Muraja kuvailee häpeäänsä sossussa – “Korkealta putoaminen satuttaa enemmän kuin matalalta horjahtaminen”