Porvarit ruokajonossa

Samaan aikaan, kun Brysselin vähäosaiset jonottavat Marollesin kaupunginosassa hyväntekeväisyysjärjestöjen tarjoamia avustuspaketteja tai huokeita lounaita, porvariselämään mieltyneet kaupunkilaiset seisovat omissa ruokajonoissaan EU-korttelien liepeillä.

Lansenssin liha- ja leikkelekaupan edessä on jatkuva jono, kun liituraitaan sonnustautuneet herrasmiehet ja Nato-upseerien isotukkaiset rouvat odottavat vuoroaan päästäkseen käsiksi liikkeen maankuluihin nakkimakkaroihin. Kadulle jatkuvassa jonossa voi ihastella ikkunaan nojaavaa valtavaa nakkiketjuvuorta, josta kauppiaat leikkelevät kaukaakin tulleille asiakkailleen sopivia pätkiä.

Myös viereisen Pain Quotidien -leipomon ovella on aina tungosta, kun tarjolla on valtavia luomulimppuja, joiden nauttimisen jälkeen tietää maistaneensa oikeaa leipää.

Paitsi tiettyjen kivijalkakauppojen, myös monien arkisilta näyttävien ranskalaisia perunoita myyvien kioskien ympärille kertyy jatkuva jono. Esimerkiksi Place Jourdanilla jo iät ja ajat seisseellä Antoinen kioskilla kymmenet nälkäiset odottavat päivin öin omaa majoneesiin upotettua, tötteröön tungettua frittikasaansa. Ja kirjoittamattoman säännön mukaan annoksen saa nauttia missä tahansa aukion baareista, kunhan vain tilaa sieltä juoman kyytipojaksi.

Ranskalaiset perunat ovat Belgiassa valtavan suosittuja. Osa valmistajista saattaa käyttää kasvisöljyä, mutta ainakin Antoinella perunat paistetaan kahdesti naudan- tai ankanrasvassa sopivan ja herkullisen rapeuden saamiseksi.

Belgialaisen tarinan mukaan nimitys ranskanperunat juontaa juurensa ensimmäisen maailmansodan ajalle, jolloin amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Liègessä palvelleet sotilaat olettivat olevansa Ranskassa ja loivat termin ”french fries” kuvaamaan syömiänsä perunoita.

Ranskalaiset myöntävät perunoiden olevan belgialaista alkuperää, ja Belgiassa ranskanperunoita syödään etenkin sinisimpukoiden kanssa.

Niin nakkeja, leipää tai ranskalaisia kymmeniä minuutteja jonottaville asiakkaille paitsi maku myös tuotteiden alkuperä on tärkeää. Pienessä Belgiassa tuotetut elintarvikkeet ovat tosin aina lähiruokaa, kun Ardennien karjalaitumiltakin matka Brysseliin kestää vain vajaan tunnin.

Comments are closed.