Radio on aurinko Afganistanin naisille
Jos nyt pääsisin käymään Maimanassa, vierailisin Radio Quyaashissa. Pahoin pelkään, ettei sitä ole enää olemassakaan.
Näin tuumin aiheesta vuonna 2007:
Afganistanilaisten naisten opiskelu on keskeistä maan jälleenrakennuksen kannalta, vaikka tutkinto ei heti takaisikaan työpaikkaa ja vapautta. Näin toteaa päätoimittaja Rona Sherzai, Maimanassa toimivan naisvetoisen radion johtaja.
Hän viittaa iranilaisnaisiin, joista yhä useampi suorittaa yliopistotutkinnon mutta päätyy yleensä takaisin kotitöihin.
– Tärkeintä on koulutuksen tuoma tietoisuus. Tiedostamisesta alkaa kaikki, Sherzai laukoo ja toistaa tätä ohjelmissaan päivittäin.
Koulujen lisäksi oppia antavatkin Sherzain mukaan vapaat tiedotusvälineet, lähinnä radio, koska arviolta 90 prosenttia Faryabin maakunnan naisista ei osaa lukea.
Radio Quyaash eli Aurinko aloitti toimintansa kolme vuotta sitten varsin vaikeissa olosuhteissa.
– Hankkeeseen suhtauduttiin yliolkaisesti. Meillä ei ollut rahaa, ja perinteisesti naisten on ajateltu hoitavan kotia ja ompelevan, Sherzai muistelee.
Lopulta radio alkoi saada tukea kansainvälisiltä avustusjärjestöiltä, kansalaisjärjestöiltä ja kansainväliseltä kriisinhallintajoukolta. Aseman perustamiseen annettiin rahaa ja työntekijöille journalistista sekä teknistä koulutusta.
Tällä hetkellä Radio Quyaash lähettää naisten toimittamia ohjelmia darin, pashtun ja uzbekin kielillä kymmenisen tuntia päivässä. Kuuntelijoita sillä on noin 3 000.
– Vanhakantaiset myytit ovat alkaneet murtua, ja olemme osoittaneet, että naiset voivat tehdä mitä tahansa, jos heille annetaan mahdollisuus.
Sen verran naisradio on joutunut tinkimään, ettei se lähetä uutisia. Näin sen ei tarvitse osallistua puoluepolitiikkaan. Puolueet uhkailevat Sherzaita jatkuvasti. Laittomille sotapäälliköille kelpaisi uusi kanava propagandansa levittämisvälineeksi, mutta Sherzai on pysynyt kovana, henkensäkin kaupalla.
Sherzailla on ollut onnea. Hänellä on yliopistotutkinto, yhteisön tuki ja miehensä arvostus.
Toimittaja Sohayla Salimin perhe ei puolestaan aluksi hyväksynyt naisen ryhtymistä toimittajaksi, mutta kun sukulaiset näkivät radion merkityksen koko yhteiskunnalle, mieli muuttui.
Nykyään Salimi toimittaa viikoittaista ”Nainen peilissä” -ohjelmaansa, jossa käsitellään varsin rohkeastikin naisten ja lasten asemaa, kodinhoitoa ja koulutusta.
Vanhemmat lähtivät suojaamaan kouluja
Päätoimittaja Sherzai iloitsee, että koulutuksen tärkeyttä on alettu ymmärtää. Taliban-hallinnon aikana vain miljoona poikaa kävi koulua. Nyt yli 5 miljoonaa poikaa ja tyttöä ovat koulussa.
Oppilaiden vanhemmat ovat lähteneet opetusministeriön rohkaisemina suojaamaan kouluja perustamalla suojelukomiteoita ja asettamalla vartijoita jo 9 000 kouluun.
Taliban on polttanut yli 180 koulua ja murhannut yli 60 opettajaa viimeisten 18 kuukauden aikana. Järjestö on myös perustanut omia koulujaan estääkseen ”vääräuskoisen opetuksen”.
Tähän mennessä Afganistanin hallitus, kansainväliset järjestöt ja Isaf ovat rakentaneet 260 koulua ja avanneet 750 talibanien sulkemaa opinahjoa.