Microfilms

Microfilms

Tuomas Murajan kulttielokuva Kuolema kylässä netissä!

VHS-kasettimuodossa kädestä käteen ympäri Suomea 1990-2000 -lukujen taitteessa taajaan siirtynyt videoelokuva Kuolema kylässä – elokuva Turun ylioppilaskylästä vuodelta 1996 on vihdoin myös netissä. Youtube-palvelussa äkkiväärä “fiktiivinen dokumentti” ikuisista opiskelijoista on saanut jo satoja katsojia.

“Tiedän. On meneillään polkupyörävarkausaalto, mutta painiskelen tällä haavaa suurempien ongelmien parissa. Alueella liikkuu pahamaineinen, smokkiin pukeutunut wc-paperimies.”

Agentti Salonsaari. frank. Opintotuki. Tv-lupatarkastaja. Hattumies. Polkupyörävaras. Hiljaisessa Turun ylioppilaskylässä tapahtuu. Autiolta vaikuttava asuinalue kätkee sisäänsä monenlaisia salaisuuksia.

Opiskelijoiden kyhäämä roskaelokuva sai ensi-iltansa Turun TVO:lla syksyllä 1996, ja se esitettiin myös Rovaniemen Fast Forward -festivaaleilla vuonna 1997.

Runoilija ja kalastaja

Myös ohjaajan toinen VHS-elokuva, Fisherman’s Faithful, joka on esitetty Rauman Blue Sea Film Festivalilla vuonna 1999, on katsottavissa netissä.

Modernistisessa hengessä luotu filmi kokosi yhteen Turun yliopiston opiskelijoita, jotka halusivat tehdä jotain omasta alastaan poikkeavaa. Syntyi kuvaus Ariel Pehmerlevästä ja kahdesta naisesta.

“Tulista viinaa juot kuin elämää. Elämääsi juot kuin viinaa.”

“Viski saa rahvaat laukomaan latteuksia, runoilijat ja kalastajat se saa laulamaan.”

“Runoilijaa nyt oli turha odottaakaan. Olkaamme iloiset, että saimme tyytyä kalastajaan.”

Arkiset pikkuvideot kiinnostavat netissä – Microfilms-blogilla jo lähes 14 000 katsojaa

Tavallisesta elämästä kertovat lyhytelokuvat ovat nopeasti saaneet lähes 14 000 katsojaa, vaikka kyseessä ovat rosoisesti tuotetut arjenkuvaukset.

Microfilms-blogi käsittää lyhytfilmejä niin kuvataiteen, urheilun kuin musiikin saralta. Ne ovat toteavia taltiointeja, joita ei ole yritetty toimittaa sulavaan muotoon. Pääosassa olevat arkiset tilanteet ilman selityksiä.

Blogin ylläpitäjän, toimittaja Tuomas Murajan mukaan sosiaalisen median logiikkaa on yhä vaikeaa käsittää, sillä tylsimmätkin mikrovideot herättävät yllättävää huomiota.

Eniten katsojia ovat saaneet Ile Kallion kitaran kunnon arviointielokuva ja äkkiväärä Subsidiarity-musiikkivideo, jossa luetellaan omituisia EU-termejä.

Microfilms on taltioinut tuokiokuvia Lapista aina Punkaharjun ja Turun kautta Helsinkiin asti.

Erikoisimpia taltiointeja ovat EU-käsitteiden lausuntaopas, jossa pikkulapsi toistaa eurojargonia, Junaelokuva, jossa parivuotias leikkii junaradalla ja europarlamentaarikko Mitro Revon pikahaastattelu, jossa meppi antautuu maalailemaan räiskyvästi Euroopan nykyolemusta.

Etenkin 1980-90-lukujen taitteesta peräisin olevat digitoidut VHS-videot ovat saaneet kulttikiinnostusta osakseen.

”Ihmiset tuntuvat löytävän omituiset nettisivut, vaikka niitä ei kummemmin mainostaisi”, toimittaja Muraja ihmettelee. Hän muistuttaa, että Microfilms-Facebook sivuilla on vain runsaat sata tykkääjää, mutta silti moni viedoista on ylittänyt 500 katsomiskerran.

Muraja kiittääkin katsojia mielenkiinnosta ja aikoo julkaista videoitaan vastakin.

Mikrovideoblogi elävästä elämästä. Hyvää elokuvaelämystä!

Kuolema kylässä – elokuva Turun ylioppilaskylästä

Fisherman’s Faithful

Helsinki-sarja:

Feet – Footage For Every Piece of News

Pitäkää kiinni hatuistanne!

Scars of War

Happy Helsinki

Library

Tunnelmia Hietsun hallista

Strairway to Hell-sinki

Snowy Helsinki

Finnish summer

Muuta:

Timo Saarniemi pyöräilee kotikulmillaan Turun Portsassa.

Ile Kallion entinen SG Kitarapajassa

Apteekki

Raskauttavien asianhaarain vallitessa

Watch Your Head!

Junaelokuva

Joiku

Euroopan unioni:

Scifi Parliament

EU-käsitteiden lausuntaopas

Enemmän Eurooppaa

Subsidiarity

Pimeyden ytimessä

La Marseillaise