Faktabaari etsii kansainvälistymis-mahdollisuuksia
Vuosi sitten avattu suomalainen faktantarkistuspalvelu Faktabaari on valittu Vuoden journalistiseksi teoksi. Palkinto tuli Bonnierin Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa maaliskuussa. Faktabaarin perustajat Mikko Salo, Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jussi Salmio ja Jukka Rautanen palkittiin 7 500 euron palkinnolla gaalassa, joka televisioitiin suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla.
Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia.
Mikko Salo uskoo, että palkinto on tunnustus Faktabaarin luovasta tavasta edistää yhä faktapohjaisempaa julkista keskustelua ja nostaa keskustelua journalistisesta perustaidosta.
“Sosiaalinen media ruokkii klikkijournalismia ja populististen lausuntojen leviämistä. Faktabaari osoitti, että myös somessa ihmisiä kiinnostaa tarkistettu tieto.”
Samalla viikolla Faktabaari voitti kovatasoisessa Mediainnovaatiokilpailussa 30 000 euroa kehittämisrahaa. Kilpailun järjesti liikenne- ja viestintäministeriö, ja sen tavoitteena on vauhdittaa media-alan siirtymistä digiaikaan.
Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimineen opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan kilpailu haastoi kansalaiset ja yritykset ideoimaan digitaalisen median käyttöön uusia näkökulmia, palveluita ja toimintatapoja. Finaalissa palkintorahoista kilpaili kaksikymmentä työtä, joista tuomaristo palkitsi kymmenen. Tuomariston mukaan kilpailun taso oli korkea.
Faktabaarille kilpailuun osallistuminen ja kehittämisrahan voittaminen avaa uusia mahdollisuuksia. Siemenrahoitus mahdollistaa joukkoistamiseen perustuvan hankkeen kehittämisen eduskuntavaalien jälkeen.
Mikko Salon mukaan tarkoituksena on selvittää Faktabaarin kaupallisen toiminnan edellytyksiä sekä palvelun kansainvälistymismahdollisuuksia.
Monet tarkistettavat faktat ovat osoittautuneet niin monitulkintaisiksi ja mutkikkaiksi, että ne ovat vaatineet laajaa asiantuntijadebattia. Siksi Faktabaari on perustanut sisarhankkeen, Debattibaarin, jossa alan asiantuntijat voivat rauhassa käydä argumentoitua ja moderoitua keskustelua omilla nimillään ilman, että toimittajat tai nettihäiriköt pääsevät tärvelemään debattia. Viimeksi Debattibaarissa on käyty laajaa asiantuntijakeskustelua muiden muassa ilmasto- ja energia-asioista, eläkejärjestelmästä sekä Afganistanin Isaf-kriisinhallintaoperaatiosta.
Faktabaari on tänä keväänä saanut myös ulkoministeriön alaiselta Eurooppatiedotukselta 10 000 euron valtionavustuksen, joka käytetään palvelun tekniseen kehitystyöhön eduskuntavaalien alla. Käytännössä avustus tarkoittaa sitä, että Faktabaari aukeaa vaaleihin hieman uudistetulla konseptilla. Esimerkiksi ulkopuolisten palveluiden on jatkossa helpompi hyödyntää Faktabaarin sisältöjä palveluun toteutetun teknisen rajapinnan avulla.
Sisältöpuolella Faktabaarin merkittävin uudistus on tänä keväänä ollut se, että ammattikorkeakoulu Haaga-Helian toimittajaopiskelijat ovat ryhtyneet tarkistamaan faktoja yhdessä Faktabaarin toimituksen kanssa. Uudenlaiseen yhteistyöhön ja faktantarkistuksen kehittämiseen lähti mukaan yhteensä 32 opiskelijaa opettajineen.
“Tämä on ollut hieno tilaisuus tutustua toimittajaopiskelijoihin ja viedä yhdessä heidän kanssaan faktantarkistuksen sanomaa eteenpäin”, sanoo Faktabaarin toimittaja Taru Taipale.
Opiskelijayhteistyö on kiinnostanut myös muuta mediaa. Muun muassa Yle X ja Helsingin Sanomat ovat haastatelleet opiskelijoita.