Suomalaisravintola sinnittelee Ateenassa
Vaikka Kreikan hallitus on luvannut tuntuvia helpotuksia uusien yritysten perustajille, Safkan avaaminen oli taapertamista vastoinkäymisestä toiseen.
– Lupa-anomukset makasivat eri virastoissa kuukausikaupalla, meitä juoksutettiin luukulta toiselle, viranomaiset viivyttelivät allekirjoitusten kanssa, mutta emme lähteneet missään vaiheessa makselemaan voitelurahoja, Koskinen vakuuttaa.
Hän myöntää, että jotkut rakennus-, sähkö ja kaasutöistä aloitettiin laittomasti ennenaikaisesti.
– Ravintola avattiin, vaikka uusia sähkölinjoja ei ollut vielä vedetty. Sulakkeet välillä paloivat, ja niiden vaihtaja sai viinipuollon käteen. Kaasutoimitusten tökkiessä pihvejä käytiin paistamassa naapuriravintolassa, Koskinen kuvailee.
Nyt tilanne on rauhoittunut, ja asiakirjat on tehty pilkuntarkasti.
– Kaikki tehdään suomalaisen säntillisesti ilman pimeää työvoimaa alveineen ja sosiaalimaksuineen, vaikka yrityksiä usein syytetään veronkierrosta ja laiminlyönneistä.
Valoa on myös näkyvissä, sillä ravintola on saanut asiakkaikseen suuria skandinaavisia yrityksiä.
Syömässä käy myös paljon kanta-asiakkaita, mutta heitä toivottaisiin lisääkin, jotta kahta vakituista ja yhtä määräaikaista paikallistyöntekijää ei tarvitsisi irtisanoa.
– Periksi ei anneta. Katsotaan nyt ainakin syyskuuhun asti, kuinka tilanne etenee. Minua ei kaduta yhtään, että lähdin mukaan. Kreikassa on vetovoimaa ja energiaa, joka vetää puoleensa. Pienellä rahalla saa hyvän elämänlaadun ja yhteisöllisessä kulttuurissa kaikki auttavat toisiaan, Samu Koskinen perustelee asumistaan Kreikassa.
Turun Sanomat, Ateena (27.6.2012, sivu 21)
TUOMAS MURAJA