Parikymmentä poliisiasemaa pystytettiin Afganistaniin

Parikymmentä poliisiasemaa pystytettiin Afganistaniin

Ja tässä teille, jotka väitätte, ettei Suomi ole saanut Afganistanissa mitään aikaan: Maimanan PRT ehti toteuttaa parikymmentä mittavaa rakennushanketta, lähinnä kokonaisia poliisiasemia Faryabin maakunnassa.

Suomen ulkoministeriö on tukenut yhteensä pari miljoonaa maksaneita projekteja, ja lisäksi rahoitusta on saatu brittiläiseltä DFID:ltä (Department for International Development). Isaf-sotilaiden tehtäväksi jäi suomalaissiviilien turvallisuuden takaaminen, kun heitä poikkesi rakennustyömailla.

Ensin täytyi luoda edellytykset koko poliisitoiminnalle. Useimmat poliisiasemat olivat lähes raunioina. Faryabin alueelle rakennettiin sittemmin kolme päämajaa, kuusi poliisilaitosta suurimpiin kaupunkeihin ja neljä pienpoliisilaitosta tukemaan poliisiverkostoa.

Poliisille on annettu myös käytännön koulutusta muun muassa rikostutkimuksessa ja räjähteiden raivaamisessa ja käsittelyssä.

Vasta kun turvallisuustilanne on saatu kriisialueella vakaaksi, kansainvälisillä järjestöillä on edellytykset aloittaa kehitysyhteistyöhankkeitaan, teiden, koulujen ja sairaaloiden rakentaminen.

PRT rahoitti koulutusohjelman 60 virkamiehelle 33 virastosta sekä yksityissektorin ja pankkien henkilökunnalle. Ohjelma käsitti tietokonetaitoja, englannin kieltä ja hallintoa.

Norjan valtio tuki Faryabin alueen jälleenrakennushankkeita noin kolmella miljoonalla eurolla. Suurin hanke oli Afganistanin kansallisen armeijan sotilastukikohdan rakentaminen. Norja tuki niin ikään muun muassa paluumuuttajien asuntojen rakentamista, kouluja ja opettajakoulutusta.