Laura Mikkola kiinnostui orkesterin johtamisesta

 

Iitin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja iloitsee festivaalien onnistumisesta

Pianovirtuoosi Laura Mikkolan yksi seuraavista tavoitteista on toimia kapellimestarina, mikä voi toteutua piankin, sillä monipuolinen pianisti on saanut oppia maailmankuululta kapellimestarilta Jorma Panulalta.

Panula antoi Mikkolalle vinkin Espanjan-mestarikursseistaan.

”Orkesterin johtaminen ei ole kuitenkaan päätavoitteeni. Johdan eri teoksia kuin soitan”, Mikkola huomauttaa.

Mikkola kertoo vain haluavansa kehittyä jatkuvasti muusikkona, mistä yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Chopinin Balladin, joka hänellä on ollut ohjelmistossa aina vuodesta 1986 lähtien.

”Kappale on ollut mukanani koko elämäni ajan. Teos elää ja kypsyy kanssani kaiken aikaa”, Mikkola kuvailee.

Mikkolalla on laaja ohjelmisto.

Mikkola tunnetaan muun muassa Einojuhani Rautavaaran pianoteosten tulkinnoista. Hän on levyttänyt kaikki Rautavaaran soolopianoteokset.

Sittemmin Mikkola on muiden muassa levyttänyt Paavo Järven johdolla virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüürin pianokonserton.

Tuorein levytys on David Matthewsin teoksia sisältävä kokonaisuus.

Haastattelin Pariisissa asuvaa, maailman konserttilavooja ristiin rastiin koluavaa Mikkolaa kesäkuussa, kun hän oli visiitillä Suomessa. Iitin Musiikkijuhlien taiteellinen johtajuus velvoittaa.

Juhlien kehittäminen on Mikkolan mukaan välillä aikamoista kulttuurien yhteensovittamista.

Tänä vuonna festivaalien yhtenä kuriositeettina oli Egyptian Sinfonietta, joka soitti Lähi-idän musiikin ohella tuttuja klassikkoteoksia Bachista Schubertiin.

”Olen esiintynyt Tunisiassa, Libyassa, Libanonissa ja Egyptissä, joiden kulttuureilla on paljon annettavaa. Egyptian Sinfonietta -orkesterin Euroopan-kiertue alkoi hienosti”, Mikkola iloitsee.

Iitin musiikkijuhlat onnistuivat hänen mukaansa muutoinkin todella hyvin.

”Kaija Saariahon Serenatas sai suuren suosion, samoin The Beatles-konsertit, joihin Teppo Ali-Mattila oli tehnyt loistavat sovitukset. Yleisö hullaantui Apocalyptican solistisellistin Perttu Kivilaakson soitosta. Hän soitti yhteensä kuudessa konsertissa. Tunnelma Iitissä oli fantastinen. Upeat muusikot, kuten vaikkapa Lilli Paasikivi, Jukka Merjanen ja Kazutaka Morita ja loistava yleisö”, Mikkola kiittelee.

Tuomas Muraja