Punaisten peltojen määrä kasvaa Afganistanissa

Punaisten peltojen määrä kasvaa Afganistanissa

Tiedotusvälineet uutisoivat 16. tammikuuta 2014, että Afganistan pyytää ulkomaista apua huumeiden vastaiseen kamppailuun. Oopiumiunikon viljelyala kasvoi Afganistanissa viime vuonna ennätyssuureksi 209 000 hehtaariin, mikä on 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2011.

Ylen mukaan Afganistan tuotti viime vuonna 90 prosenttia maailman oopiumista. Kasvin viljelyala vastaa osapuilleen Salon kuntaa tai vehnän viljelyalaa koko Suomessa viime vuonna.

Vuonna 2001, jolloin länsi hyökkäsi Afganistaniin, oopiumiunikkoa viljeltiin maassa 8000 hehtaarin alueella.

Nykyinen viljelyalan kasvu johtuu ulkomaisten joukkojen vetäytymisestä, oopiumin korkeasta hinnasta ja hallituksen tehottomasta toiminnasta ongelman ratkaisemiseksi.

Paikalliset tietävät, että unikonviljely on laitonta, mutta mistä muustakaan he saisivat edes vähän rahaa perheidensä elättämiseen. Kysymyksessä on laittomien sotapäälliköiden huumesota. Käytännössä maalaiset ovat pakotettuja viljelemään unikkoa ja myymään satonsa komentajille.

Palvellessani Afganistanissa vuosina 2006-2007 pelkästään luoteisessa Faryabin maakunnassa kasvatettiin arviolta 2 300 hehtaaria unikkoa.

Unikon viljelyala on sittemmin kasvanut rajusti, ja oopiumin jalostus heroiiniksi on lisääntynyt huomattavasti. Tarjonnan kasvaessa hinnat ovat laskeneet ja kulutus on nousussa. Osa sadosta jalostetaan jo Afganistanissa, osa kuljetetaan Turkmenistaniin ja Venäjälle huumelaboratorioihin. Yli 90 prosenttia Euroopan heroiinista on lähtöisin Afganistanista.

Arvioiden mukaan taliban-kapinalliset tienaavat huumekaupan avulla 70-300 miljoonaa euroa vuosittain.

YK:n huumeviraston ja Afganistanin hallituksen selvityksen mukaan lähes miljoona afganistanilaista käytti vuonna 2006 huumeita itse. Yli puolet huumeidenkäyttäjistä polttaa hasista. Heroiininkäyttäjiä oli runsaat 50 000, oopiumia käytti säännöllisesti ainakin 150 000 afganistanilaista.

Tutkijat pitävät arvioita liian alhaisina, koska kotona oopiumia syövien naisten määrää ei ole pystytty kattavasti selvittämään. Puolet heroinisteista oli aloittanut huumeenkäytön siirtolaisena tai pakolaisena Iranissa.

Afganistanin hallitus kyllä kertoo tekevänsä kovasti töitä peltojen ja sadon tuhoamiseksi, mutta operaatio näyttää toivottomalta. Sadon menetyksen synnyttämä viha kohdistuu länsimaisiin joukkoihin, ja tilanne on sen myötä kiristynyt entisestään.