Lutherin kuolinnaamio Enontekiön kirkossa

Lutherin kuolinnaamio Enontekiön kirkossa

Helmikuussa 2013 uutisissa kerrottiin marsalkka C. G. E. Mannerheimin mahdollisen kuolinnaamion löytymisestä lahtelaiselta ullakolta. Tieto sai oitis muistelemaan toista kuolinnaamiotapausta.

Enontekiön kirkonkylässä, Hetassa sijaitsevan kirkon sakaristossa vierailijaa odottaa melkoinen yllätys. Huoneen seinällä komeilee uskonpuhdistaja Martti Lutherin kuolinnaamio, yksi kolmesta Suomeen tuotetuista jäljennöksistä.

Valkoisella seinällä roikkuva näky on yksinkertaisen karu ja samalla juhlava.

Kuolinnaamion päätyminen lappilaisen kirkon takahuoneeseen muistuttaa myös toisesta Enontekiön kirkkoa koskevasta tarinasta.

Vuonna 1944 Enontekiön rakennuskannasta tuhoutui lähes kaikki. Tuhopolton kohteeksi joutui myös Hetan kirkko, jonka Saksan armeija hävitti vetäytyessään Suomesta toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Kerrotaan, että polttamiskäskyn antanut upseeri oli omantunnontuskissaan järjestänyt kirkossa hartauksen ennen sen tuhoamista.

Kerrotaan niin ikään, että kun nykyinen kirkko rakennettiin vuonna 1862 valmistuneen, Lapin sodassa tuhoutuneen kirkon tilalle 1951-52 (Yhdysvalloista saatujen Amerikan luterilaisten lahjoitusten turvin), samainen saksalaisupseeri olisi aloittanut myös oman avustushankkeensa.

Tiedetään, että kirkon urut on saatu lahjoituksena Länsi-Saksasta vuonna 1958, ja tarinan mukaan 12- äänikertaiset urut on kustantanut eräs saksalainen Lapin ystävä. Ehkä entinen Lapin vihollinen. Saksan kenttäpiispa luovutti ja vihki urut vuonna 1958.