Vanhan lipun lasku tuo uutta toivoa paremmasta

Vanhan lipun lasku tuo uutta toivoa paremmasta

Torstaina 16. helmikuuta 2006 Maimanan PRT:n (Provincial Reconstruction Team) tukikohtaan nostettiin ehjä Suomen lippu, kun hyökkääjien luodeista, käsikranaateista sekä kivistä pahoin reikiintynyt lippu laskettiin alas.

Samalla Afganistanin-operaatiosta kotiutunut PRT:n varakomentaja, everstiluutnantti Jari Vaara vaihtoi tehtäviä alueelle aiemmin viikolla saapuneen everstiluutnantti Simo-Pekka Vennelän kanssa.

Vennelä suhtautui tulevaan luottavaisesti huolimatta 7. helmikuuta 2006 PRT:n tukikohtaa vastaan tehdystä hyökkäyksestä.

– Vaikka suomalaisten toimenkuva ja painopiste ovat Afganistanissa muuttumassa Afganistanin pääkaupungista Kabulista maan pohjoisosiin, PRT Maimana jatkaa työtään, kuten tähänkin asti, Vennelä sanoi.

Puoli vuotta Maimanassa työskennellyt Vaara puolestaan jätti tehtävänsä huojentunein mutta haikein mielin.

– Haikeus tulee siitä kun joutuu jättämään yhteisön, jonka kanssa on 24 tuntia vuorokaudessa työskennellyt. On kuitenkin hyvä mieli, kun on voinut antaa panoksen siihen PRT-työhön, mitä täällä tehdään. Painopiste on ollut turvallisuussektorin parantamisessa, Vaara totesi.

Kuuden kuukauden aikana ehti sattua monenlaista; tuleltakin jouduttiin suojautumaan. Suomalaiset rauhanturvaajat selvisivät kuitenkin vammoitta mellakasta ja jatkoivat suunnitellusti toimintaansa.

– Tärkeintä on, ettei työ valunut hukkaan eikä tukikohtaa tarvinnut evakuoida. Se olisi tuhonnut koko PRT:n toiminta-ajatuksen, Vaara pohti.

Hyökkäyksessä vaurioitunut lippu ripustettiin Maimanan tukikohdan saunan taukotilaan muistoksi ja uusien rauhanturvaajien ihmeteltäväksi.

Uuden lipun myötä puhalsivat toiveikkaat tuulet tuolloin, lähes kahdeksan vuotta sitten.

Toivottavasti myös vuosi 2014 tuo toivoa!

Tänä vuonna Suomenkin on viimein aloitettava keskustelu kriisinhallintaoperaatioissa fyysisesti ja henkisesti haavoittuneiden pelastamiseksi. Koetin aloittaa keskustelun vuonna 2006. Hallitus ei kuunnellut. Jatkoin synkeää monologiani, kun palvelustoverini sai surmansa pommi-iskussa vuonnna 2007. Hallitus ei kuunnellut. Sen jälkeen kirjoitin siitä, kuinka tärkeää on kriisialueilla henkisesti murtuneiden auttaminen. Hallitus ei kuunnellut.

Koetan vielä. Kirjani ilmestyy 15. maaliskuuta.