Belgialaispanimo panostaa terveysoluihin

Belgialaispanimo panostaa terveysoluihin

Mitättömän pienessä belgialaisessa Ecaussinnesin kylässä asuvalla panimomestarilla Hugues Van Pouckella on suuret suunnitelmat.

Keskellä hiljaista maaseutua, Restaumont-nimisellä maatilalla toimiva Ultra-panimo tuottaa terveysoluita.

Kyse ei ole mistään pienestä kokeilusta, vaan Van Poucke satsaa liikeideaansa toden teolla.

Mies on lanseerannut toistakymmentä terveyttä edistävää tuotetta.

Tuotannossa on niin rauhoittava, kolesterolia alentava, laihduttajille tarkoitettu, kuin seksuaalisia halujakin nostattava olut.

Kiinnostus terveystuotteita kohtaan on jatkanut kasvuaan koko ajan, ja allergiat tuntuvat lisääntyvän. Ultra haluaa olla bio-buumin aallonharjalla vastaamassa erikoistarpeisiin.

Joitain vastustuskykyä lisäävien oluiden koe-eriä on käytetty jo belgialaissairaaloissa osana leikkausten jälkeistä hoitoa. Samaa tuotetta on juotettu myös lähiseudun karjalle.

Suomalaiset olutharrastajat ovat tähän asti tunteneet Ultra-pienpanimon lähinnä luumuoluestaan.

Mutta vaikka erikoisoluilla menee Belgiassa ja maailmalla verrattain hyvin samalla, kun jättimerkkien kulutus hiipuu, pakottaa yhä kovempi kilpailu erikoistumaan alalla.

Tiukasta kilpailusta kertoo hyvin se, että kun Ultran tiedettiin kehittelevän olutta diabeetikoille, kilpaileva panimo lanseerasi pian markkinoille oman sokerittomaksi mainostetun tuotteensa.

“No sugar” -etiketeillä varustetut olutpullot ovat kuitenkin asiakkaan harhaanjohtamista varsinkin, kun juoma sisältää viisi prosenttia alkoholia. Sellainen tuote ei voi olla sokeritonta.

Van Poucke itse on opiskellut kasvitieteitä muutaman vuoden ajan, mutta jättää silti tuotteiden viimeistelyn  terveysalan ammattilaisten ja yrttiasiantuntijoiden käsiin.

Panimomestarin harteille jää vain mahdollisimman laadukkaan alkoholittoman oluen valmistaminen tuotteiden pohjaksi.

Van Poucke rakennutti viime vuosikymmenellä 600 neliömetriä lisätilaa uutta pullotuslinjaa ja varastoja varten. Rahaa rakennukseen upposi runsaat puoli miljoonaa euroa.

Van Poucke tiesi ottavansa kovan riskin, mutta hän, kotikylä –  ja ennen kaikkea pankki  –  uskoivat miehen innovaatioihin.

Vuonna 1999 hän päätti vaimonsa Isabel Van Poucken kanssa hankkia maineikkaan Ultra-tuotemerkin oikeudet. Hänen edeltäjänsä kun oli laittanut pillit pussiin jo 1970-luvun alussa, aikana, jolloin sadat belgialaiset pienpanimot joutuivat lopettamaan toimintansa.

Vielä sata vuotta sitten Belgiassa toimi yli 3 000 panimoa, joista kuusi Ecaussinesissa.

Tänä päivänä panimoita on maassa enää runsaat sata, yksi jälleen Van Poucken perheen kotikylässä.

Täysin automatisoitu panimo tuottaa vuodessa 65 000 hehtolitraa olutta.

Tuotanto on kasvanut 2,5 kertaiseksi vuosittain, ja kapasiteettia olisi panna olutta vieläkin suurempia määriä, jopa 10 miljoonaa litraa vuodessa. Kuulostaa uskomattomalta, kun pariskunnan lisäksi panimossa on vain yksi vakituinen työntekijä.

Kaikki on tietokoneohjelmoitua, joten ihmisiä ei paljon tarvita. Yrittäjä palkkaa lisää henkilökuntaa ainoastaan pullotusvaiheessa.

Vanha panimorakennus on vuokrattu ravintolayrittäjälle, joka järjestää paikassa juhlia häistä hautajaisiin. Paikassa vierailee vuosittain 15 000 olutharrastajaa.