Perustulo maksettaisiin kaikille työikäisille

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa Perustulokoe-eläin, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Eli saako pienipalkkainenkin tämän tuen, jos ei palkalla elä?”

Jos perustulo otetaan joskus käyttöön, se maksetaan silloin kaikille työikäisille riippumatta siitä, onko työtön, tavallinen palkansaaja, yrittäjä tai vaikkapa kotiäiti tai -isä.

Perustulossa päästäisiin vihdoinkin myös jatkuvasta “toisille ilmaista rahaa” -jankutuksesta, kun tuo sama raha maksetaan silloin kaikille.

Sitä, keitä oikea perustulo koskee, ei ole mitään todellista tietoa, koska mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty. Ei edes sitä, onko perustuloa tulossa. Jos perustulo tulee, se luultavimmin koskee kaikkia työttömiä ja työllisiä. Palkan suuruus ei perustuloon vaikuta.

“Muraja ei varmaan ole oikea henkilö arvioimaan kokeilua. Noilla tietokirjailijoilla ja “poliitikoilla” maa saadaan selvitystilaan jos noin jatkettaisiin.”

Nyt tuntuu, että perustulo vapauttaa ja tekee yhteiskuntaa tasa-arvoisemmaksi. Etuudet ovat tulleet osaksi kaikkien ihmisten arkea. Etuuksissa kyse ei ole pitkään aikaan ollut köyhäinavusta, eikä niihin pitäisi liittyä enää häpeää.

Kokeilun ulkopuolelle jäi merkittäviä ihmisryhmiä, joita työllistymisen kannustinongelmat koskevat. Esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat työttömät eivät olleet kokeilussa mukana.

Asumistuki ja toimeentulotuki muodostavat merkittävän kannustinloukun varsinkin perheellisille työttömille, koska palkkatulo leikkaa myös niitä. Niiden vaikutusta perustulokokeilu ei ota huomioon.

Kokeilusta puuttuvat myös kotona lapsiaan hoitavat pienten lasten äidit ja isät, joille ­perustulo voisi olla yksi syy lisää jäädä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Opiskelijat olivat myös kokeilun ulkopuolella. Opintoraha toimii periaatteessa perustulon tavoin. Se on matalapalkkatukea. Palkkatulojen kanssa yhteensovitettu malli.

Comments are closed.