Perustulo vastasi työmarkkinatuen summaa

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa “Perustulokoe-eläin”, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Onpas mukava tehdä omalla työllään tuollekin elanto. On tämä vaan niin hienoa!! Mieltä lämmittää kun ei Tuomakselta kulu aikaa typerien kaavakkeiden täyttelyyn saatikka jonninjoutavaan työnhakuun.”

Mitä rahallista merkitystä sillä on työssäkäyville, onko tulo nimeltään työmarkkinatuki vai perustulo? Vähintään sama summa maksetaan jokaiselle työttömälle joka tapauksessa. Jos ei ole perustulon saaja, saa työmarkkinatukea saman summan vaikka eläkeikään asti.

Perustulokokeilussa tutkittiin, ovatko siihen kuuluvat työttömät aktiivisempia ottamaan pätkätöitä vastaan, perustamaan yrityksiä tai opiskelemaan lisää parantaakseen työllistymistä verrattuna työmarkkinatuen saajiin, joiden työmarkkinatuki voi pienentyä tai päättyä peräti kokonaan, jos he tekevät jotain yllä mainittuja asioita työttömyysaikana.

Työmarkkinatuki on 648 euroa 28 päivässä eli keskimäärin 704,41 euroa kuussa. Todellinen veronpidätys siitä riippuu muun muassa muista tuloista, asuinkunnasta ja kirkkoon kuulumisesta, mutta 20 prosentin ennakonpidätyksellä nettotuki on vastaavasti 563,53 euroa kuukaudessa.

Paperisota ja ongelmat alkavat siinä vaiheessa, kun saa silppu- tai osa-aikatyötä. Perustulo yksinkertaistaa ja tekee kannattavaksi kaikenlaisen työn vastaanottamisen.

Hain perustulokokeilun aikana ainakin sataa työpaikkaa.

“No heilläpä menee hyvin. Kummankaan ei tarvitse tehdä mitään hyvin pärjätään Rosan kovalla kansanedustajan eläkkeellä.”

Rosa Meriläinen ei ole oikeutettu joillekin entisille kansanedustajille maksettavaan sopeutuseläkkeeseen tai -rahaan.

Comments are closed.