Mitä lomakkeita pätkätyötön joutuu täyttämään?

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa “Perustulokoe-eläin”, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Mitähän ihme kaavakkeita tämä mies on jotutunut työttömänä täyttämään? Kerran kuussa lähetetään työtön/työssä -lappu, mikäli ei sitä osaa/voi verkon kautta tehdä. Aikaa menee molemmilla tavoilla max. 1 tunti kerran kuukaudessa.  En ihmettele, että aktiivimalli lyötiin tulille, jos tuon yhden haastavan lapun täyttäminen halutaan korvata 500 eurolla valtion ilmaista rahaa.”

Nykyinen työttömyyskorvaussysteemi ei ole kovinkaan helppo henkilölle, jolla on ehkä useitakin pieniä ansiotyöpätkiä vuodessa. Niissä on oma byrokratiansa, joka perustulon avulla helpottuu (kokeilussa se poistui kokonaan), koska työt eivät vaikuta perustuloon.

Olen freelance-kirjoittaja, jolla on toisinaan hommia, toisinaan ei. Lisäksi nuo jotkut yksittäiset hommat voivat olla pienehköjä, lyhyitä keikkoja – esimerkiksi päivän, pari jutun kirjoittamista.

Kela pyytää automaattisesti TE-palveluilta työvoimapoliittista lausuntoa, kun on tehnyt tunninkin työn työttömyysaikana. Lausunnon saaminen voi viedä kuukauden. Sen jälkeen Kela voi käsitellä työttömyysajan hakemuksen ja arvioida, onko työkeikan tehnyt työtön oikeutettu tukeen.

TE-toimisto voi lähettää “työtarjouksia” eli ehdotuksia työpaikoista, joihin ei pääse mutta joihin on haettava. Välillä voi tulla pakollisia kutsuja parin tunnin tilaisuuksiin, joissa esitellään jotain palvelua, josta itselle ei ole hyötyä tai johon ei ole edes oikeutettu. Huonosti pidettyjä esityksiä on silti mentävä kuuntelemaan sanktioiden uhalla. Voisin itse opastaa näitä cv-ohjaajia hyvien ansioluetteloiden laatimisessa.

Joillekin työttömille tulee pakko-osallistusmiskutsuja rekrymessuille, joissa esitellään erilaisia palveluja tai työpaikkoja, joista ei saa palkkaa. Tällaisten hyödyttömien palvelujen poistumisen tai niistä luvallisesti poissaolemisen voi kokea vapauttavana.

Comments are closed.