Miksi toimittajan pitäisi ryhtyä siivoojaksi?

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa “Perustulokoe-eläin”, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Aivan käsittämätöntä. Eikö Muraja voi tehdä muuta työtä? Siivousalan töitä esim. löytyy, ja vuoroja saa niin, että voi heittää ne kaksi ”luentoa” kk:ssa. Ihan kaikkia elämäntapainkkareita ei ole varaa elättää. Nykyinen ja tuleva presidentti toteaa hyvin; teet sen minkä voi kohtuudella odottaa. Tämä kaveri voisi hyvin siivota, tehdä vartijahommia ja muuta monenlaista. Ulos hieman nyt. Saa väriä kasvoille ja ansaitsee elantonsa.”

Moneen siivousalan yritykseen töihin päästäkseen pitää olla suoritettuna laitoshuoltajan ammattitutkinto, jotta saisi töitä. Ne yritykset, jotka eivät vaadi siivoojiltaan kyseistä tutkintoa, eivät noudata lakia ja vaarantavat työntekijöidensä terveyden. Vartijoilta vaaditaan vähintään poliisin myöntämä vartijakortti, mutta olisi parempi, jos he olisivat myös suorittaneet vartijan ammattitutkinnon.

Nykyään kaikkiin töihin pitää suorittaa jonkin sortin kortti tai ammattitutkinto. Siivoojan tai vartijan ammatit eivät ole enää “vain” siivooja tai “vain” vartijoita. Ne ovat ammatteja, joihin pitää suorittaa pätevöittävä tutkinto.

Olen ammatiltani toimittaja ja kirjailija. Olen koulutukseltani kääntäjä. Olen tehnyt urani aikana töitä, jotka vastaavat yliopisto-opintojani.

Comments are closed.