Mitä useampi työllistyisi, sen vähemmän verotettaisiin

Voitin Kelan arpajaisissa eli pääsin osaksi vuodenvaihteessa 2017 aloitettua perustulokokeilua. Olin niitä harvinaisia pätkätyöttömiä freelancereita, joille tämä mahdollisuus suotiin. Kokeilussa 2 000 suomalaista aikuista sai kuukausittain 560 euron perustuloa kahden vuoden ajan.

Suomen hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon. Työtön sai kokeilun kestäessä pitää perustulonsa kokonaisuudessaan, vaikka hän olisi saanut työpaikan. Tämän uskottiin kannustavan työttömiä myös pienipalkkaisiin ja satunnaisiin töihin.

Annoin Ilta-Sanomille haastattelun 28. tammikuuta 2017, jossa kerroin kokemuksistani perustulonsaajana. Lehtijuttu on otsikoitu: “Rosa Meriläisen puoliso Tuomas Muraja saa valtiolta 560 e/kk tekemättä mitään – perus­tulo­kokeiluun valinta lopetti töiden valikoinnin”

Satuin olemaan yksi näistä henkilöistä, sillä tuolloin minulta oli juuri loppunut apuraha ja virallisesti olin työnhakija. Työtuloni koostuvat vapaana kirjoittajana ansaitusta freelancertulosta, luennoista sekä eri tahoilta myönnetyistä apurahoista. Minulla on satunnaisia, lyhyitä työttömyyskausia, jolloin minulle on maksettu työttömyysetuutta.

Koska olin kirjoittamassa aiheesta kirjaa “Perustulokoe-eläin”, oli kiintoisaa nähdä, millaista palautetta lehtijuttu saa. Selvisi ainakin se, ettei lukijoilla ole juuri minkäänlaista käsitystä, mitä tällä ihmiskokeella yritettiin selvittää.

Päätin vastata Ilta-Sanomien nettisivujen kommenttiketjussa esitettyihin kysymyksiin. Olen jo etukäteen pahoillani toistosta vastauksissa, mutta kommentoijat eivät ole lukeneetkaan haastatteluani.

“Verotus nousee väistämättä ja ostovoima pienenee. Hyöty pyöreä nolla työssäkäyville, työttömille se hyöty, ettei tarvitse stressata karensseista ja voivat ottaa vastaan työn kuin työn.”

Verotus nousisi hiukan, mutta toisaalta perustulon saisi tilalle, joten useille työssäkäyville tilanne olisi “plus-miinus-nolla”. Mitä useampi onnistuisi työllistymään perustulon avulla, sen vähemmän veroja tarvitsisi yksittäisiltä ihmisiltä kerätä. Ostovoimaan perustulolla olisi lähinnä myönteinen vaikutus, koska se auttaisi kaikista eniten pienituloisia työssäkäyviä.

“Eikö olisi parempi, että pelkästään työttömille maksettaisiin tuota perustuloa ja työmarkkinatuki yms. unohdettaisiin kokonaan?”

Ei olisi. Tämä siksi, että se toisi kannustinloukun takaisin, koska jos saisi työtä, tulo katkeaisi (eli perustulon hyöty menetettäisiin). Perustulo perustuu juuri siihen, että se ei katkea, jolloin mitä tahansa työtä voi tehdä ongelmitta riippumatta siitä, onko se kokoaikatyötä, osa-aikatyötä, yrittäjyyttä tai joitain yksittäisiä työkeikkoja. Perustulon käyttöönotto poistaisi työttömyyspäivärahan.

Comments are closed.