Perussuomalaiset valmistelivat aktiivimallia

Hallitus jätti 7.11.2019 eduskunnalle lakiesityksen niin sanotun “aktiivimallin purkamisesta”.

Tarkistin faktat, eli kävin läpi hallituksen esityksen eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta 9.12.2017.

Aktiivimallia valmisteltiin perussuomalaisen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan johdolla kauan ennen kuin perussuomalaiset hajosi kesällä 2017. Joulukuussa 2017 lain esitteli eduskunnalle sinisiä edustanut työministeri Jari Lindström (sin), joka kuitenkin oli valittu ministeriksi perussuomalaisten kansanedustajana.

Faktoja tarkistamalla selvisi, että yhtään sinistä kansanedustajaa ei valittu eduskuntaan vaaleilla, vaan he tulivat valituiksi perussuomalaisten listalta. Kun puolue jakautui kesällä 2017, uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ilmoitti sitoutuvansa täysin aktiivimallia kannattavaan hallitusohjelmaan, jos puolue voisi jatkaa hallituksessa.

“Tein selväksi, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni”, Halla-aho kirjoitti 12.6.2017.

Kävi kuitenkin niin, että muut hallituspuolueet valitsivat hallituskumppanikseen perussuomalaisista eronneet siniset.

Aktiivimallin äänestystä koskevasta asiakirjasta selviää, että mallin puolesta äänestivät kaikki kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat ja että kaikki aktiivimallia aiemmin puoltaneet perussuomalaiset vastustivat sitä.

Kaikki siniset, kuten lain parissa työskennelleet Lindström ja Mattila, äänestivät “jaa”.

Lakiesitystä vastaan puolestaan äänestivät sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät sekä kristillisdemokraatit.

Seitsemän rkp:n edustajaa äänesti esitystä vastaan, mutta tyhjää äänestivät Mats Löfström (r) ja Stefan Wallin (r).

Poissa olivat Teuvo Hakkarainen (ps), Saara-Sofia Sirén (kok), Joakim Strand (r) ja Kimmo Tiilikainen (kesk).

Jokaisen kansanedustajien äänestyskäyttäytyminen on nähtävissä täällä.

Comments are closed.