Taksim-aukiolla alkoi turkkilainen kevät

Turkin hallitusta vastustavat mielenosoitukset jatkuvat yhä Istanbulissa ja muualla maassa.

Turkin mellakat alkoivat, kun poliisi tyhjensi väkivaltaisesti istanbulilaisen Gezin puiston, jonne oli leiriytynyt ostoskeskuksen rakentamista vastustavia mielenosoittajia. Mielenosoittajat saivat kesäkuun alussa palata puistoon, mutta protestit eivät ole laantuneet.

Protesti alkoi paikallisena mielenilmauksena mutta laajeni nopeasti ympäri Turkkia.

Kohteena on nyt pääministeri Recep Tayyip Erdogan, jota syytetään yrityksistä viedä Turkkia islamilaiseen suuntaan.

Viikon verran Istanbulin keskusaukion Taksimin kupeessa protestoinut Ayşegül Aksu kritisoi väkivaltaista tapaa, jolla poliisi ryhtyi viime viikolla hajottamaan Istanbulissa aukiolle asettunutta mielenosoittajaleiriä.

“Nyt Taksimista tuli Turkin Tahrir. Syntyi turkkilainen kevät”, Aksu luonnehtii.

Hän kertoo, että alati laajeneva protestioijien joukko on saanut tarpeekseen hallituksen toimista, joita on tehty kansalaisilta kysymättä.

“Edes ihan alusta alkaenkaan kyse ei ollut vain viheralueen suojelemisesta vaan kansalaisten perusoikeuksien puolustamisesta”, Aksu toteaa.

“Meitä oli noin satakunta henkilöä vastustamassa niin puiden kaatamista, alkoholilain tiukentamista, uutta ehkäisysäätelyä, mediasensuuria ja toimittajien vangitsemisia”, journalistina muun muassa Afganistanissa työskennellyt Aksu luettelee.

“Mielenilmaukset alkoivat rauhanomaisesti, mutta joka aamu poliisi hyökkäsi meitä vastaan kyynelkaasulla ja hakkasi meitä.”

Lopulta yhä useampi turkkilainen on kääntynyt vastustamaan pääministeri Erdogania, kun he ovat nähneet poliisin otteet.

Aksun sisko on lääkäri, joka on auttamassa poliisin väkivallan kohteeksi joutuneita uhreja.

“Katukahviloista ja ravintoloista on tehty tilapäisiä sidontapaikkoja, joita poliisi on nyt alkanut ratsata. Viranomaiset pidättävät loukkaantuneita eivätkä anna heidän saada hoitoa.”

Aksu uskoo itse, etteivät levottomuudet lakkaa, ennen kuin hallitus jättää eronpyyntönsä.

“Moni odottaa aidosti uusia vaaleja”, Aksu kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset eivät halua, että mikään poliittinen puolue ottaisi johtoroolin mielenosoituksissa.

“Ensimmäistä kertaa mielenosoituksiin osallistuu sulassa sovussa eri taustaisia ihmisiä. Tavoite on yhteinen: kansalaisoikeuksien kunnioittaminen,” Aksu kuvailee.

Tuomas Muraja

Comments are closed.