Singaporelaiset odottavat jo uutta savusumua

Singaporessa ilmanlaatu parantui alkuviikosta kohtalaiselle tasolle viikon ajan kestäneen savusumun hellittäessä.

”Pari päivää oli vähän synkkää, mutta nyt kaikki näyttää normaalilta. Aurinko jo paistaa. Malesiassa tilanne on vähän tukalampi”, singaporelainen Fiona Chong kertoi tiistaina.

Malesia julisti viikonloppuna joihinkin osiin maata hätätilan. Myös Singaporen hallitus varoitti, että helpotus saattaa jäädä väliaikaiseksi.

”Viranomaiset ovat sanoneet, että sumu voi palata ja silloin tilanne voi olla jopa paljon pahempi kuin muutamia päiviä sitten”, Chong sanoi.

Indonesian metsäpalojen savu on aiheuttanut Singaporelle ja Malesialle ennätyksellisen savusumun, joka on peräisin laittomista kaskeamisista ja kulottamisista Indonesiassa. Paloja on raportoitu kolmattasataa Riaun alueelta Sumatralta. Asiantuntijat uskovat, että kyseessä on Kaakkois-Aasian pahin ilmansaastekriisi 16 vuoteen.

”Synkkiä sadepilviäkin on näkyvissä, ja tuuli on yltymässä. Sade auttaisi paljon”, Chong toivoi.

Savu on jo vaikuttanut Malesialle ja Singaporelle elintärkeisiin turismiin ja liike-elämään. Taloudelliset vaikutukset voivat olla suuremmat kuin vuonna 1997, jolloin savusumun aiheuttamiksi kustannuksiksi arvioitiin liki seitsemän miljardia euroa.

Tuomas Muraja

Comments are closed.