Nettikilpailu sai median luopumaan periaatteistaan

Oho ja vau! Peppuko sinulla siellä välkkyy vai silikonitissit? Katso kuvat! Klikkaa ja ylläty! Näin tuijotat vartaloita seksihelteellä!

Nettiklikkauksista verisesti kilpailevat tiedotusvälineet ovat luopuneet journalistisista periaatteistaan. Tilanne on aiheuttanut muun muassa sen, että otsikot eivät enää toteuta alkuperäistä tarkoitustaan eli kerro, mistä on kyse vaan kysyvät lukijaltaan vastaamisen asemesta.

Otsikon keskeinen tehtävä on vastata lukijan kysymyksiin. Tärkeimmän on tultava selväksi heti jutun alussa, jopa jo ensimmäisessä virkkeessä, jossa klassisesti pyritään vastaaman, mitä, missä, milloin, miksi ja miten uutinen tapahtui.

Otsikot tuntuvat paljastavan nyt vain sen, ettei toimittaja itse ymmärrä käsittelemäänsä asiaa.

Moni toimittaja tavallaan jutuissaan tulee myöntäneeksi, ettei hän tiedä, mitä jossain tapahtui, mitä joku sanoi. Toimittaja ei myöskään nykyään uutisoi, miten asiat ovat vaan hän kertoo, miten joku väittää tai arvelee niiden olevan.

Tämä tietysti tarjoaa mahdollisuuden jatkojuttuihin, joissa aiemmassa yksipuolisessa jutussa esitetty ”vastapuoli” saa puheenvuoron ja antaa asiasta oman kommenttinsa.

Mutta lukija lukee edelleen sanomalehtiä juuri siksi, ettei hänen tarvitsisi tyytyä kuulopuheisiin.

Paitsi, että otsikot eivät tarjoa myöskään katetta itse klikkauksella avatussa jutussa, ne myös johtavat pelottavan usein tahallaan harhaan.

Jos median johto tiedostaa tämän tai jopa kannustaa tällaiseen toimintaan, taaperretaan todella syvällä tiedotusvälineen sisäisten ja rakenteellisten ongelmien suossa.

Se, että media haluaa johdatella lukijaa tiettyihin tunnetiloihin adverbiaali-ilotulituksien ja latautuneiden sanojen avulla on tietysti ymmärrettävää.

Mutta nyt näyttää siltä, että entistä selvemmin ja yksipuolisemmin media kehystää jutun tietynlaiseen lukutapaan eli antaa valmiin ohjeen siitä, miten itse juttu olisi ymmärrettävä.

Kun lehtitalojen johtajat puheissaan kilvan vakuuttavat olevansa nöyriä lukijoidensa edessä ja kuuntelevansa heitä, kannattaa tällaiseen viestiin suhtautua erittäin epäilevästi.

Media ei suinkaan ole lojaali lukijaa kohtaan vaan painokkaasti käskyttää häntä ymmärtämään asian vain tietyllä ennalta annetulla tavalla vetoamalla tunteisiin.

Alla muutama pikaisesti haettu poiminta:

Näin konttia jäähdytettiin (IL 11.7.2013)

Kuka maksaa pelastuskulut? (IL 11.7.2013)

Miksi evakuointi aloitettiin vasta aamulla? (IL 11.7.2013)

Hänkö ei muka makupala? (IL 11.7.2013)

Nokian iso julkistus tänään – mutta onko tämä ominaisuus mukana? (IS 11.7.2013)

Tuttu juomajätti palaa osittain suomalaisomistukseen (IS 11.7.2013)

Oliko paikalla liikaa räjähdysainejätettä? (AL 11.7.2013)

Aiheuttiko Päivi Räsäsen kohupuhe jälleen erovyöryn kirkosta? (AL 11.7.2013)

Onko tässä maailman seksikkäin intiaani?!  (Seiska 3.7.2013)

Comments are closed.