Belgialaisnuoret ördäävät muita enemmän

Juopottelu, kuseskelu, oksentelu. Koko kansa juo, kadut lainehtivat virtsasta.”

Näin kuvaili ranskalainen modernistirunoilija Charles Baudelaire jo 1860-luvulla belgialaisten juomatapoja. Sittemmin belgialaisnuorten äänekästä kännäämistä on päässyt seuraamaan yksi jos toinenkin Brysselin-kävijä.

Belgian viranomaiset ovat itse kuitenkin vasta hiljattain havahtuneet nuorten humalahakuiseen juomakulttuuriin.

Pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan belgialaiset 15–16-vuotiaat käyttävät tshekkiläisten, hollantilaisten, itävaltalaisten ja maltalaisten nuorten ohella eniten alkoholia Euroopassa. Belgialaisnuoret juovat keskimäärin alkoholia vähintään kymmenen kertaa kuussa ja entistä useammin tullakseen humalaan. Flanderissa 15 prosenttia nuorista on kertonut vetäneensä kännit alle 13-vuotiaana.

Kuningaskunnan liittovaltion, kieliyhteisöjen ja alueiden terveysministerit pääsivät runsas vuosi sitten sopuun alkoholin myynnin ja anniskelun ikärajoista. Belgialaisnuoret saavat virallisesti ostaa olutta tai viiniä täytettyään 16 vuotta ja väkeviä vasta 18-vuotiaina.

Ikärajat ovat toki olleet jo aiemmin olemassa, mutta viitteellisten sääntöjen valvonta on ollut lähes olematonta. Esimerkiksi yökioskit ja ruokamarketit ovat myyneet alkoholijuomia alaikäisille. Lisäksi asemien juoma-automaateista kuka tahansa on pystynyt ostamaan tymäkkää belgialaisolutta.

Nyt alkoholipulloja ei saa enää olla esillä samassa vitriinissä virvoitusjuomien kanssa.

Myös muista keinoista vähentää nuorten juopottelua, kuten alkoholin hintojen nostamista ja mainonnan rajoittamista, pohdittiin.

Niin ikään sovittiin, että puhalluskokeita aletaan tehdä liikenteessä systemaattisesti sekä alkolukollisten autojen määrää kasvatetaan tuntuvasti, sillä nuorten rattijuoppojen auto-onnettomuudet ovat lisääntyneet Belgiassa räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.

Baudelairen mukaan belgialaisen juoppouden luonne on erityisen julma ja eläimellinen. Virkavallan on kuitenkin vaikeaa muuttaa belgialaisten juomatapoja ”eurooppalaisemmiksi”, koska juoppojen kintereillä juoksevat korttelipoliisit joutuvat tämän tästä väistelemään katujen virtsalammikoita.

Comments are closed.