Apotti-hanke voi onnistua

Asiantuntijan mukaan potilastietojärjestelmän uusiminen ei kestä enää odottelua

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmän uusiminen voi hyvinkin onnistua, uskoo it-asiantuntija ja tietokirjailija Tapio Järvenpää.

Paljon parjattua asiakas- ja potilastietojärjestelmä- eli Apotti-hanketta ei ole vielä varsinaisesti käynnistetty, mutta jo nyt hankintamenettelyn ollessa käynnissä voidaan Järvenpään mukaan saavuttaa tuloksia, kunhan aikaa ei enää hukata odotteluun.

”Odottelua ei kestä kenenkään motivaatio. Kuvitellaan vaikka asiantuntija, joka on osallistunut vuonna 2011 vaatimusmäärittelytyöpajoihin, 2014 hankitaan lisenssit tietojärjestelmään ja kehitystyön vaatimukset tulevat työjonoon ehkä vuonna 2016. Viiden vuoden aika keräilystä toteutukseen on sietämättömän pitkä ja johtaa siihen, että kun toteutuksen aika koittaa, vaatimusmäärittely aloitetaan uudelleen”, Järvenpää kuvailee.

Onnistumisen mahdollisuus ei ole Järvenpään mielestä tuotevertailun tekemisen huolellisessa valmistautumisessa vaan siinä, että nyt viimeistään aletaan kehittää operatiivisia toimintoja vastaamaan uudelle tietojärjestelmälle asetettuja vaatimuksia.

Monia toimintoja voidaan kehittää hänen mukaansa ilman tietojärjestelmien kokonaisuudistuksia.

”Klassisin projektimoka on uskotella, että oikein mitään ei voida tehdä ennen kuin saadaan uusi tietojärjestelmä. Onnistumisen mahdollisuuden etsikkoaika hukataan, jos tästä kevääseen yksi ryhmä vain tekee tuotevertailuja ja muut istuvat käsiensä päällä odottamassa, milloin voisi aloittaa”, Järvenpää laskeskelee.

Järvenpää huomauttaa, että Apotin ohjausryhmänkin pitää harjaantua tehtäviinsä. Ehdottomasti tärkein tehtävä on saada muutos aikaiseksi, jalkauttaa uusia toimintatapoja, muokata rakenteita ja rooleja sekä muutenkin huolehtia 50 000 käyttäjän halusta sitoutua tavoitteisiin.

”Harjaantumisen voi aloittaa tunnistamalla jo nyt tehtävissä olevia muutoksia, suunnitella niiden toteutus ja sommitella tarkoituksenmukainen ohjausrakenne sekä aikaansaannoksien seuranta.”

Apotin hanketoimiston mukaan sosiaalihuollon tarpeita on otettu huomioon.

Työryhmät ovat kokoontuneet, vaatimusmäärittelyjä on tehty ja uusia ideoita sekä uhkakuvia kirjattu muistiin. Kirjoitus päättyy eteenpäin suuntautuneesti toteamalla, että seuraavaksi kootaan ryhmä tekemään järjestelmätarjokkaiden tuotevertailuja.

Apotti-hankkeessa on jo parin vuoden ajan tehty vaatimusmäärittely, suurella joukolla ja hyvien käytäntöjen mukaisesti.

”Ihmettelen suuresti jos siellä ei olisi havaittu parannusehdotuksia, joita voitaisiin saavuttaa jo vanhojenkin järjestelmien aikakautena. Prosessi joudutaan aloittamaan täysin tyhjästä, ellei hankkeen vaatimuksen aihepiiriä ole pidetty lämpimänä tekemällä siihen liittyviä, ennakoivia toimintatapamuutostöitä”, Järvenpää varoittaa.

Järvenpää on kirjoittanut yhdessä johdon konsultin Ilkka Kankareen kanssa teoksen, jossa vedotaan tuhlaajakultin lopettamiseksi ja annetaan kosolti neuvoja hankkeiden onnistumiseksi. Veikö Moolok vallan? –kirja esittelee projektimaailman hulluutta niin reaalimaailman esimerkein kuin skenaarioiden kautta.

Suomessa ja muualla maailmassa on haaskattu kirjoittajien mukaan valtavia summia rahaa epäonnistuneisiin it-hankkeisiin.

Tuomas Muraja

Comments are closed.