Ile Kallion Hurriganes-kitara pääsi hyvään kotiin

Ile Kallion Hurriganes-kitara pääsi hyvään kotiin

Moni Hurriganes-fani sai seurata vuoden 2013 alusta asti erikoista näytelmää, kun Ile Kallion entinen Gibson SG 68 tuli myyntiin edellisvuoden joulun alla.

Huhtikuun lopulla kitara viimein vaihtoi omistajaa nettihuutokaupassa.

Parempaan kotiin se ei olisi voinut mennäkään kuin Hurriganes-keräilijän Jukka Hakkilan luokse. Miehellä on ennestään niin Cisse Häkkisen basso kuin Albert Järvisen kitarakin, kuulemma kaikkiaan neljä bändin entistä instrumenttia ja paljon muuta Hurriganes-kamaa.

Jotkut Hurriganes-entusiastit vaativat soittimen palauttamista Ile Kalliolle, jopa jonkinlaisen keräyksen järjestämistä, jotta kulttuuriteko toteutuisi. Hankkeesta kai luovuttiin ennen kuin se kunnolla edes polkaistiin käyntiin.

Helsingin Sanomissa 30. marraskuuta 2012 ilmestyneessä kuvallisessa ilmoituksessa sähkökitarasta pyydettiin näyttävästi 29 000 euroa.

Sinänsä hauskaa, että instrumenttia kaupattiin sosiaalisen median aikakaudella perinteisellä sanomalehti-ilmoituksella. Vintage-kitara tietysti ansaitsi vanhan liiton myyntimetodin. Ehkäpä ilmoituksella haluttiin enemmänkin herättää huomiota kuin rahastaa.

Kallio itse kertoi etsineensä entistä kitaraansa tuloksetta jo vuosia, ja instrumentin jälleennäkeminen olisi kiinnostanut kovasti.

”Jos on niin onnellisesti, että tiedät missä tai kenellä kitara on, olisiko mitenkään mahdollista saada omistajan yhteystietoa? Minua luonnollisesti kiinnostaisi keskustella SG:n kohtalosta”, Kallio kysyi vielä ennen joulua.

Suunnittelimme jopa lehtijuttua työnimellä ”Kitaran kotiinpaluu”. Mutta korkea hintapyyntö tyrmistytti Ganesin ex-kitaristin niin, ettei hän enää vastannut soittopyyntöihini tai sähköpostiviesteihini. Hän luuli kai, että kitara oli hallussani ja halusin kyniä legendan.

Koska satun tuntemaan salaperäisen myyjän, sain viedä kitaran asiantuntijan arvioitavaksi. Musta kitaralaukku kädessä astelin Kitarapajaan. Menin aluksi yksin, koska myyjä ei halunnut saada kyräileviä katseita Kallion muusikkokollegoilta. Ja mitä, jos Ile Kallio olisi itse paikalla? Ei ollut paikalla, eikä kukaan kyräillyt, vaikka Kitarapajan henkilökunta tiesi etukäteen tulostani.

Olo oli jotenkin ylväs: laukussa oli valkoisella maalattu teksti: ”Ile Kallio Hurriganes”.

Kitarakaupan mukaan instrumentti on hyvässä kunnossa, täysin soittovalmis.

Kyseessä on siis ruskea Gibson SG vuosimallia 1968, jonka puuosiin on upotettu luukuvioita vuonna 1975. Kitaran kaulan rikkouduttua säpäleiksi Tukholmassa 1970-luvun lopulla soittimen lapa on peitetty kiiltävänmustalla maalilla niin, ettei merkkiä, mallia tai sarjanumeroa ole näkyvissä. Keskimikrofoni on myös poistettu korjauksen yhteydessä. Mikit ovat eri paria. Hiki on syövyttänyt soittimen kromisia osia, mutta instrumentista huokuu ajan patina.

Tässä kohtaa olisin nimenomaan tarvinnut Kallion apua. Mitä kitaralle tapahtui? Koska Ile Kallio luopui siitä? Miten se päätyi myyntiin helsinkiläiseen kitarakauppaan? Kuka osaisi kertoa minulle kitaran tarinan?

Kitaran omistaja kertoi unohtaneensa SG:n vuosiksi sänkynsä alle ja törmänneensä siihen jälleen muuton yhteydessä.

Hän kertoi ostaneensa kitaran 1990-luvun alussa Mechelininkadun Downtown Guitars -nimisestä soitinkaupasta ja maksaneensa siitä vain muutamia tuhansia markkoja.

Onko kustomoitu ja tökerösti korjattu kitara enää Gibson? Katosiko SG:n identiteetti huollon yhteydessä?

Kitaran arvoa on hyvin vaikeaa määritellä. Katalogin mukaan vuoden 1968 SG:n hinta olisi korkeimmillaankin vain vajaat 2 500 euroa. Mutta standardikitaralla on katalogihinnan lisäksi suomalaisen kulttuurihistorian tuomaa arvoa, Ile-kytkentä.

Hurriganes-faneille ja keräilijöille kysymyksessä on eittämättä hyvin tärkeä esine.

Myyjä sanoi olevansa valmis tinkimään summasta melkoisenkin osan, jos sopiva ostaja löytyy. Tästä kertoo myös Huuto.netissä asetettu lähtöhinta 4500 euroa. Hakkila maksoi siitä lopulta 5 300 euroa.

Sen hintainen oli pala suomalaista rockhistoriaa.